Saltar al contenido

Verificació de l’AMPA al menjador escolar

Visita verificació menjador KostkaAvui dimarts 9 de febrer, dos representants de l’AMPA hem fet una visita-verificació al menjador escolar de l’escola intermèdia i secundària, a Antequera/Pompeu. Aquest tipus de visita són periòdiques al llarg del curs escolar i entren dins de la normalitat en la relació escola-pares.

En el menú general d’avui hi havia trinxat de la Cerdanya de primer, llom a la planxa i amanida de segon i iogurt de postres. En el menú de règim o dieta genèric hi havia crema de pastanaga, també llom a la planxa i poma de postres. Els representats de l’AMPA que hem anat hem estat Marta Vilamajó, vocal de menjador i representant de l’Escola Secundària, i Jordi Morillas, vocal del web i representant de l’Escola Intermèdia.

El protocol d’actuació que tenim fixat és avisar a l’escola de la visita el mateix dia pel matí, anar-hi i dinar plegats els representants de l’AMPA i els representants de l’escola. Com sempre hem seguit el protocol, però per motius aliens a l’AMPA la visita ha acabat essent una visita sorpresa, doncs ningú ens esperava. Com a representants de l’escola ens ha atès l’Arnau, responsable del menjador, i la Mònica, cap de cuina.

De forma resumida, indicar que hem tastat el menú general i el menú de règim o dieta. Tots dos menús els hem trobat deliciosos i en el punt correcte d’escalfor. Cal a dir que el trinxat ha merescut un comentari elogiós addicional i les peces de llom eren magres, més aviat gruixudes i molt molsoses i tendres. També ens hem trobat un ambient en el menjador agradable, evidentment amb cares de sorpresa per part d’alguns alumnes veient uns pares menjant amb ells, colze amb colze, i també hem visitat l’interior de la cuina què hem trobat endreçada, molt neta, sense olors desagradables, tot al contrari, i això considerant que els hem enganxat en mig del procés de cuinar i servir.

I dit això, us detallem alguns aspectes generals del funcionament del menjador i de la cuina i altres aspectes de la nostra visita d’inspecció.

Els treballadors de la cuina arriben a les 7 h del matí i comencen a cuinar a les 8 h del matí.

Cada dia dinen uns 420 nens/es aproximadament i vora dels 100 professors, excepte els dimecres que com els d’ESO no tenen classe per les tardes, molts van a dinar a casa seva i el nombre de nes/es que van al menjador baixa fins a poc més de 300.

Hi ha 15 menús diferents cada dia, incloent el general i el de dieta, i atenent les diferents sensibilitats alimentàries ja sigui per intoleràncies, al·lèrgies o altres. Els tenen tots exposats, a la vista, i actualitzats davant de les cambres frigorífiques.

TOTS els menús s’elaboren a l’escola amb ingredients frescos que arriben cada dia o el dia anterior, incloent les sopes i caldos! L’únic que compren amb una certa «elaboració» prèvia són les patates, que les compren ja pelades i tallades a daus grossos, però són patates naturals, sense cocció prèvia. Tots els ingredients, ja siguin frescos o envasats, són de proximitat i de cultiu ecològic.

Poden repetir si algú es queda amb gana?  Sí, els nens/nenes poden repetir quan concorren dues circumstàncies: (1) que hi ha més racions de les necessàries; i (2) que el nen/nena que vol repetir s’hagi acabat tot el primer i tot el segon plat.  En la visita d’avui, s’ha pogut repetir i hem vist alguns nens/es que s’han acostat al mostrador per repetir plat.

Ens han ensenyat les tres enormes cambres frigorífiques: una per la carn, una altra per la fruita i la verdura i l’última pels làctics, i també hem visitat el rebost on hem pogut veure la procedència de la pasta, llegums, arròs… Tot ho hem trobat perfectament endreçat i net.

També ens ha explicat el procés d’elaboració. Primer preparen els ingredients a una cambra freda i després els couen a les olles fixes-gegants que hi ha a l’espai de cuina general. Les salses es preparen en una safata-fregidora gegant. Cada una d’aquestes olles i safates gegants tenen espai per 500 racions i, per tant, el que es menja cada dia s’ha cuinat prèviament de manera conjunta. Per altra banda, el que es cuina a la planxa es fa al moment, com hem estat testimonis en el dia d’avui en el cas del llom a la planxa, que es va fent a mida que van entrant els nens. I ja avui tenien un sac gegant amb 30 kg de cigrons per posar-los en remull a la nit i coure’ls pel menú de dimecres. Dir-vos també que les safates i els coberts de les al·lèrgies estan separats i el menjar es cuina i s’emmagatzema a part.

I quin menú dieta donen habitualment? Doncs dilluns, dimecres i divendres hi ha arròs bullit, i dimarts i dijous crema de pastanaga, de primer, i quelcom a la planxa de segon. De postres hi ha poma, normalment, i els hi fan pelar i tallar a trossets de forma prèvia, per a que, mentre dinen, es vagi oxidant.

I pel mig hem estat també testimonis de que hi ha control per part dels monitors de quins nens hi ha al menjador, sobretot si algú s’ha apuntat formalment en l’últim minut, quants n’hi ha, etc. L’Arnau, el responsable, porta tots els fulls de control a sobre de forma permanent.

Per acabar, agrair a l’Arnau i a la Mònica l’amabilitat i cordialitat amb què ens han atès i dir-vos que ha estat una fantàstica experiència, hem marxat molt contents i amb la tranquil·litat de comprovar que la tasca del menjador està en bones mans.

La informació oficial de l’escola al respecte del menjador, la trobareu en el seu web en aquest enllaç.